Strhávání duchovních pevností

Strhávání duchovních pevností

Rick Joyner

 

PŘEMOŽENÍ NÁBOŽENSKÉHO DUCHA (Juda 2016)

 

Náboženský duch je démon, který se snaží nahradit Boží moc v našich životech náboženskou aktivitou. Jeho hlavním cílem je dosáhnout toho, aby křesťané měli „vnější formu zbožnosti, ale její moc jim byla cizí“. Náboženský duch funguje jako kvas v těstu. Nepřidává chlebu ani hmotu, ani nutriční hodnotu – pouze ho nafukuje. Podobné je to s vedlejším produktem náboženského ducha. Nerozmnožuje život nebo moc církve; pouze sytí pýchu člověka, která způsobila jeho počáteční pád – a téměř všechny ostatní pády.

 

Pouze do té míry, do níž budeme vysvobozeni z tohoto mocného klamu, budeme schopni kázat pravé evangelium v moci. Střetnutí církve s náboženským duchem bude jednou z významných bitev posledních dnů. Tomuto boji se nevyhne nikdo. Otázkou je pouze to, na jaké straně budeme bojovat. Existují varovná znamení přítomnosti náboženského ducha a též kroky, které můžeme udělat, abychom se těchto postojů zbavili. Klíčem i cílem je důvěrný vztah s Bohem, projevující se láskou k němu i k bližním.

 

PŘEMOŽENÍ STRACHU (Juda 2016)

 

V posledních dnech nabývá bitva o lidskou duši dramaticky na intenzitě. Tato bitva probíhá v každém jednotlivci, v každém sboru, v každém městě i v každém národě. Pokud tento konflikt nepochopíme, čeká nás porážka. Tato knížka má osvětlit a zničit jednu z nejmocnějších zbraní, s jejíž pomocí nepřítel našich duší drží lidi v zajetí svých zlých způsobů. Tou zbraní je STRACH!

 

Ďábel používá strach, aby udržel svou moc nad světem, zatímco Pán používá víru, aby lidi z této moci vysvobodil. Víra nás uvádí pod Pánovu vládu – do jeho Království. V něm nacházíme svobodu, abychom mohli naplnit určení, k němuž jsme byli stvořeni. Tato bitva mezi vírou a strachem zuří v každé duši. Rozhoduje o tom, zda budeme či nebudeme v životě úspěšní. Běh našeho života určí buď víra – nebo strach. Rozhodnutí je na každém z nás. To budeme muset vybojovat. Tato knížka vás má pro tento boj posílit; volá vás k tomu, abyste překonali veškerý strach, jenž vás chce ovládnout, a nahradili ho vírou, která nezadržitelně stoupá výš – k naplnění vašeho osobního určení.

 

PŘEMOŽENÍ ZMATKU (Juda 2016)

 

Zmatek je jedním z nejhorších nepřátel pravdy i lidského úsilí. Může ochromit i ty nejbystřejší a nejsnaživější lidi. Proto může být vysvobození od zmatku jednou z nejvýznamnějších životních změn – člověk přestane žít život porážky a deprese a vstoupí do života plného radosti, pokoje a plodnosti. Proto je rozpoznání ducha zmatku a vítězství nad ním klíčové pro každého, kdo chce naplnit své určení a poslání.

 

Žije-li člověk ve zmatku, připadá si, že se den co den ocitá v husté mlze. Mnozí si na tuto mlhu zvyknou natolik, že ani netuší, v jakém zmatku žijí. Když se z tohoto hrozného útlaku vymaní, připadají si jako děti se zrakovou vadou, které si poprvé nasadí brýle a nestačí se divit, jak nádherný svět je obklopuje. Přísloví 4,18 říká: „Stezka spravedlivých je jako záře úsvitu, září víc a víc, až do bílého dne.“ V životě křesťanů by tedy mělo zářit stále jasnější světlo. Pokud to o vás neplatí, pak je docela dobře možné, že jste se někde odchýlili od stezky, po které jste měli kráčet, a tím jste otevřeli dveře zmatku.

 

PŘEMOŽENÍ ČARODĚJNICTVÍ (Juda 2017)

 

V těchto letech se čarodějnictví značně rozšířilo, a to po celém světě. Jedním z jeho cílů je naředit, podrobit si a nakonec zničit biblické křesťanství. Mnozí křesťané jsou vystaveni v současné době různým útokům od těch, kdo praktikují čarodějnictví. Pro všechny věřící je klíčové, aby rozpoznali povahu těchto útoků a věděli, jak je překonat. Satan nás může porazit pouze, pokud jsme neteční a pokud nám chybí poznání. Zůstáváme-li ale v Kristu, bereme-li na sebe plnou Boží zbroj a zůstáváme-li bdělí, pak nejen že nepadneme, ale dokonce zvítězíme nad branami pekla.

 

Čarodějnictví vychází z tělesné přirozenosti, ale zpravidla se rychle zvrhává do démonické moci. Základní formou čarodějnictví jsou snahy manipulovat druhými. Vše, čeho dosáhneme manipulací, přeháněním nebo duševními schopnostmi, nakonec neuspěje – přestože to zdánlivě slouží šlechetným cílům. Základní obrana proti falešné duchovní autoritě spočívá v tom, že chodíme v pravé duchovní autoritě. Pokud svůj život postavíme na pravdě a důvěřujeme Bohu, že dokoná vše, co se nás týká, odoláme tlaku čarodějnictví a veškerému jeho vlivu. To, co buduje Bůh, nebuduje silou a mocí, ale svým Duchem.

 

PŘEMOŽENÍ ŽALOBCE (Juda 2017)

 

Jedním z nejpozoruhodnějších rysů služby našeho Pána bylo, že byl přítelem hříšníků. Nejenže se v jejich přítomnosti cítil uvolněně; ještě pozoruhodnější je, že oni se cítili uvolněně v přítomnosti jeho. Ježíš hříšníky neodsuzoval, ale měnil je tím, že je miloval. To neznamená, že s nimi nemluvil o jejich hříších, ale činil tak s opravdovou láskou. To mu umožnilo mluvit s nimi o pravdě, která je může vysvobodit, a nikoli jim nakládat další břemena. Musíme se naučit přistupovat k hříšníkům stejně jako Ježíš – s otevřenou náručí a s řešeními jejich problémů. Nesmíme je ještě více odcizovat; musíme k nim přistupovat s ryzí láskou a touhou pomoci.

 

Církev nepotřebuje přízeň veřejného mínění. Její síla není v počtu nebo ve finančních zdrojích. Nepotřebujeme ani politickou moc – potřebujeme Boží milost. Bůh dává milost pokorným – proto se musíme naučit využít každé příležitosti k tomu, abychom se pokořili. Jedním ze základních způsobů, jak to může církev dělat, je, že uzná chyby, jichž se v dějinách dopustila, a požádá o odpuštění ty, kteří byli zraněni. Taková pokora má obrovskou moc – strhává bariéry a zdi, které rozdělují národy a kultury, takže se může dít služba smíření.

 

PŘEMOŽENÍ DUCHA CHUDOBY (Juda 2017)

 

Duch chudoby představuje jednu z nejmocnějších a nejvražednějších pevností, s jejichž pomocí udržuje satan svět v otroctví. Každý křesťan a každý sbor musí bojovat s tímto nepřítelem a přemoci ho. Jen tak budeme moci naplnit své poslání. Tato pevnost je jednou z nejúčinnějších zbraní, kterou proti nám nepřítel nasadil. Pokud ji překonáme, dosáhneme značné duchovní autority, s jejíž pomocí budeme schopni naplnit některé z nejpalčivějších potřeb světa. Kdekoli byla tato mocnost přemožena, jakoby tam skončila ta nejhorší duchovní zima a svět začal opět rozkvétat jarními květy.

 

Mluví-li se o chudobě, zpravidla nám vytanou na mysli finance nebo ekonomika. Duch chudoby s nimi souvisí, ale zdaleka ne vždy. Duch chudoby je mocnost, která nám má znemožnit, abychom chodili v plnosti onoho vítězství, které nám Kristus vydobyl na kříži, a abychom zakoušeli požehnání plynoucí z Kristova dědictví. Může se týkat nejrůznějších oblastí – kvality našeho manželství, pomazání ke službě, stejně jako dalších zdrojů, které potřebujeme, abychom mohli naplnit své poslání.

 

PŘEMOŽENÍ RASISMU (Juda 2018)

 

Ježíš řekl, že důležitým znamením poslední doby a předzvěstí jeho návratu budou etnické konflikty. Nyní se to naplňuje – etnické konflikty jsou jedním z největších problémů, s nimiž se musí vyrovnávat jak dnešní svět, tak církev. Svět rasové problémy nezvládá. Příčinou je duchovní mocnost, kterou nelze zastavit vhodnou legislativou či lidským úsilím. Pokud se církev s tímto problémem nevyrovná a my se nevypořádáme s rasismem v našich vlastních řadách a nepřemůžeme ho, padne svět brzy do propasti chaosu, zkázy a nezměrného utrpení. Příčinou toho všeho bude rasový konflikt.

 

Rasismus je založen na dvou základních kamenech. Prvním je pýcha těla – posuzování druhých podle jejich zevnějšku. Druhým kamenem je strach z lidí, kteří jsou odlišní. Rasismus je pevně propojená kombinace pýchy a strachu. Důvěra je mostem, který umožňuje vztahy. Můžete milovat, můžete odpouštět, ale pokud nemáte důvěru, je vztah nemožný. Strach a pýcha ničí důvěru, která umožňuje vztahy, a proto vytvářejí rozdělení. Kristův kříž jedná jak s lidskou pýchou, tak s lidskou nejistotou. Čím hlouběji v nás kříž působí, tím budeme díky jeho lásce pokornější a jistější.

 

Toto jsou stručné obsahy sedmi drobných knížek, které si můžete objednat na www.juda.cz/shop